CARA PEMBELIAN BARANG DI SGSHOP

July 27, 2017


Hai and assalamualaikum. Pada bulan ramadhan haritu, aku ada join banyak giveaway RM10XRM1000 SGSHOP. Dan aku berjaya menang 3 giveaway daripada 8 giveaway. Not bad kan. Syoknya yang banyak menang tu. Shopping sakan lah kome. 

Cara pembelian:

1. Survey semua barang di sgshop (pastikan awak banding banding harga, kadang ada yang murah kadang ada yang mahal sikit ) and add to your cart. Sebelum add to your cart. awak kene pilih 


Jenis
Warna
Size




2. Pastikan DOMESTIC SHIPPING-( bayaran penghantaran barang ke warehouse china) mesti RM0.00. So penghantaran FREE. Jimat sikit bayaran akhir nanti 😎


Bila cart dah penuh and sudah ready untuk buat payment terus tekan NEXT. 

3. Cara pembayaran:
FIRST PAYMENT
Awak boleh membuat pembayaran menggunakan mana mana bank. Tapi setiap pembayaran melalui bank ada charge 2.8% + RM0.80. Macam saya, saya guna credit yang menang giveaway iaitu Make payment by Account balance. So tiada charge payment 😎 Selepas dah selesai membuat payment, SGshop akan email anda untuk inform dia dah terima. Jikalau baki dalam account sgshop tidak mencukupi untuk membuat pembayaran, anda boleh topup menerusi lima cara iaitu:-


1. Visa/Mastercard
2. FPX
3. Online Banking
4. Internet Banking Transfer
5. Atm Transfer

And dont worry, sgshop akan ajar step by step how to topup. 


Day 1 : Payment succesful (first payment) 01 July 2017
and ada refunded and problematic order. 
Refunded - product out of stock and balanced has been credited back to your account
Problematic order - your order is unclear 😈



And jangan risau! Setiap kali berlaku perubahan terhadap barang yang anda order, SGshop akan sentiasa inform anda di email 😎 baguskan service ni. Memang memuaskan!







Day 2 : Towards warehouse China 02 July 2017-05 July 2017 all orders warehouse entry
- Product has been send out by the merchant, waiting for arrival. 



Tekan order and then kita boleh tengok status barang kita. sehinggalah sampai ke Malaysia 😎

3. Submit delivery


Aku order 20 barang. So 2 barang sudah sampai di China Warehouse. Aku tunggu semua barang dah sampai di China Warehouse, baru lah kita submit delivery .Lepas tu boleh lah kita masukkan alamat kita. waiting and waiting 😎


4. After semua barang dah sampai ke warehouse, baru lah kita Submit Delivery, then dia akan keluar page macam ni. 




Isilah alamat anda, lengkap selengkapnya. Jangan tersalah tau!  






Aku guna sea shipping. Memang lama barang nak sampai. Tapi charge dia murah. Kita kan suka yang murah murah 😎 Contoh diatas, berat barang aku semua sekali 3727.50g 

Lepastu akan keluar page ini.



Kita buat paymet shipping dulu. Macam saya memang guna account balance. Harga shipping saya untuk 17 barang, RM 38.98. So before add to cart tu, fikir fikir dulu berat barang tu. Aku tak perasan berat barang haha 😎





Selepas siap payment, Dekat My collection  awak boleh check invoice 💙😎 baru lah repackaging in progress wohooo! Cant wait! 

Day 6: Pending Shipping 06 JULY 2017



5:48 PM 06 JULY 2017 Sending To Malaysia




Maka, selepas beberapa hari atas dasar berkat kesabaran menanti berhari-hari Sending to Malaysia. Dua hari lepas baru aku perasan Estimated Time iaitu anggaran barang sampai di rumah pada 5 August. So aku takperlah. Atleast aku tahu bila sampai. 

And this morning not someone but nombor yang 66233 gitu, message aku pagi-pagi pukul 8:45am katanya barang is on delivery to your house and i was like WARGHHHHHHH!!!! Cepat-cepat aku sign in sgshop check track parcel. Then ada lagi 2 tengah shipping, nasib baik aku check shipping kedua pun sudah arrived malaysia and on delivery. So ninja van hantar sekaligus dua dua parcel tu. 


Day 22: Arrived Malaysia and completed!

You Might Also Like

2 comments

  1. Terima kasih atas tutorial . Lepas ni CCL boleh godek2 lama SGSHOP

    ReplyDelete
  2. Sis, kalau terjadi problematic order tu nak buat macam mana yer? Ke tunggu je?

    ReplyDelete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.