GIRLS, MOMMIES, LADIES AND WOMEN OUT THERE, JOM KENALI PUNCA-PUNCA DAN TANDA-TANDA BREAST CANCER!

June 11, 2017




GIRLS, MOMMIES, LADIES AND WOMEN OUT THERE, JOM KENALI PUNCA-PUNCA DAN TANDA-TANDA BREAST CANCER

(TAGLINE DI NEWSPAPER)
KANSER PAYUDARA PEMBUNUH NO 1 WANITA DI MALAYSIA


Hi and Assalamualaikum kepada semua dan (khususnya) pembaca kaum wanita. Semalam, 10 Jun 2017, dalam bulan ramadhan, someone yang tinggal dalam kawasan kejiranan aku, meninggal lebih kurang jam 10 pagi dan jenazah di mandikan di surau taman aku. Punca kematian, she is the one of breast cancer. Breast cancer survivor. Perkara ini tiba-tiba bermain dalam kepala aku and aku betul-betul ingin tahu lebih dalam apa itu breast cancer. Hati mulai risau, BREAST CANCER MEMBAWA MAUT, takut-takut kita pula jadi cancer survivor. Ya allah minta dijauhkan ya allah. 

Dengan tiba-tiba, aku teringat kawan aku. Sebaya. Dalam usia yang sangat muda, masa tu tak silap aku, kami 19 tahun. Sudah ada punca-punca kecil iaitu tumbuh ketulan kecil di payudara. Becareful. Aku memang seorang yang tak tahu malu. Kawan dah lah dalam keadaan baru lepas operate, then aku tanya. Tapi alhamdullilah kawan aku jenis yang share. Sebab aku juga perlu tahu simptom breast cancer ni. Berdasarkan cerita kawan aku, dia rasa sakit di bahagian tepi payudara dan dia sendiri rasa ade ketulan. Terus dia ke klinik. Kalau terjadi keadaan macam ni. Cepat-cepat buat pemeriksaan doktor ye! 

Setahu aku, badan kita memang sejak azali ada kanser. Cuma kanser yang biasa dalam bahasa yang lebih mudah belum membiak atau masih di tahap normal. Kanser ini akan membiak jika kita ( perempuan ) mengambil pemakanan yang tidak sihat. Ini akan menyumbang kepada pembiakan kanser. 

Apa itu Kanser payudara dan bagaimana dia terjadi?

Kanser payudara dikelaskan mengikut beberapa faktor seperti kanser lain. Faktor yang biasa diambilkira ialah tisu punca, lokasi tumor atau tisu punca, jenis tisu atau histologi, gred tumor, peringkat tumor, kemunculan dan aktiviti tumor, status nodus dan perebakan. Mula-mula sel bertukar struktur tetapi berada di lokasi asal di dalam duktus atau membran basemen lobul. Kemudian berlaku mitosis (penduan sel) dan metastasis (perebakan) melalui membran basemen dan bergerak ke kawasan terpencil di dalam badan.

Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal. Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus.


Image result for apa maksud barah payudara

Tanda-tanda berlaku Breast cancer

1. Ketulan pada payudara. Tanda ini adalah tanda yang paling jelas yang dapat didapati pada wanita. Ketulan ini biasanya tidak menimbulkan kesakitan dan boleh disedari semasa mandi atau pemeriksaan doktor.

2. terdapat ketulan kelenjar di bahagian ketiak

3. Terdapat cairan atau nanah keluar daripada puting payudara

4. Terdapat perubahan pada kulit payudara. Kulit menjadi seperti kulit limau oren. 

Siapakah yang berisiko tinggi untuk mendapat breast cancer?

1. Seorang wanita berisiko 100 kali ganda berbanding lelaki. Lelaki pun boleh dapat barah payudara jugak tau. Sila ambil perhatian juga ye. 

2. Sejarah keluarga iaitu risiko wanita berganda dua tiga kali ganda jika terdapat sejarah keluarga yang pernah melalui breast cancer. Iaitu first relatives ibu, kakak adik atau makcik. 

3. sejarah haid dan pembiakan. wanita yang mempunyai masa yang lama dalam era reproduktif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah payu dara. Ini bermakna wanita itu didatangi haid yang pertama pada umur yang agak awal (9 tahun) dan mencapai alam putus haid pada umur yang agak lewat (55 tahun ke atas). 

4. pemakanan. Pengambilan makanan lemak yang berlebihan menyumbang risiko yang tinggi terhadap wanita. Oleh itu, pengambilan seperti sayur-sayuran dan protein adalah sangat penting!


5. Pengambilan hormon / pil perancang keluarga


6. Obesiti. wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah ini.


Tidak kira usia muda atau muda, breast cancer akan menyerang. Yang penting pemakanan kene jaga. Jangan terlalu banyak sangat pengambilan fast food. Sebulan sekali okay lah. Sebabkan malas masak, hari-hari drive thru mcd, kesihatan pun jadi kelaut. 

Alhamdullilah umi pun dah buat pemeriksaan breast cancer di hospital di Shah Alam ( kalau tak silap, lupa dah ), hospital swasta. Alhamdullilah, umur dah menjangkau 50 series bebas daripada penyakit breast cancer. 

You Might Also Like

11 comments

  1. Minta dijauhkan sekali diri ini dari sebarang kanser .. takutnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAN. MINTA DIJAUHKAN SGALA JENIS KANSER. AMIN

      Delete
  2. Minta dijauhkan daripada perkara sebegini.. takutnyaaaa. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kanser membawa kematian. Takut and sedih bila kita tahu hidup kita dah lamaa. macam macam dah kita fikir. minta dijauhkan.

      Delete
  3. Omg So much info. Thank you dear ❤

    ReplyDelete
  4. terima kasih share awak :* aduh makin lama baca makin seram je huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcomeee hehehe. mostly cancer membawa kematian. tu takut tu em

      Delete
  5. Kena check selalu. Nampak tanda je terus buat check up. Jgn pergi berubat kampung ke apa. Terus ke hospital.insyaAllah mampu selamatkan nyawa. Semoga kita di jauhkan dr segala penyakit yg berbahaya ni. Amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay kak ana. Amin semoga kita dijauhkan dari penyakit ni.

      Delete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.