CARA LETAK BACKGROUND AND BORDER PADA SIDEBAR TITTLE

June 11, 2017




Hi and assalamualaikum
Whats up guys? I hope you have an amazing days today! 

So today, (again), Lepas dah belajar border, of course and for sure kita nak apply sama ada ni sidebar tittle or dikenali sebagai Widget and Post tittle. Kan? To make sure, blog kita jadi kemas, rapi and comel. And i think i nak tukar theme blog again buat kali seratus juta kali untuk raya. Blog Raya nama dia haha. Oklah tak nak borak panjang! 

Ill show you, how my sidebar look alike. 

here you go!


Please follow the step tau! 

1. Dashboard > theme > edit html 
2. Cari kod 

.sidebar h2 {

or

h2 {

3. Jika kod seakan-akan begini. Please delete. 

 

or


4. Then replace code dibawah di and paste bawah code di atas

text-align:center;
Code Border Di Siniborder: 2px solid #000000;
background : url(URL BACKGROUND);
font-family:Century Gothic;
font-size:14px;
padding: 7px;
margin: 10px


black- kedudukan tittle sidebar. Boleh ubah left/right
blue- code border. boleh dapatkan nya di sini 
Green- ketebalan border
Purple- jenis border. Boleh ubah dashed/dotted/solid
Orange- Colour border mengikut citarasa korang. Warna boleh dapatkan di HTML COLOR CODES
Red - url background. cari yang sesuai, jangan sampai tak nampak tittle sidebar. Boleh dapat di google sahaja heheehe
Yellow - jenis font. Font ni awak boleh dapatkan di microsoft word. Kalau ade download font and font tu boleh dipakai di microsoft word, and you boleh apply jugak di sidebar
Pink- size font

You Might Also Like

6 comments

  1. Pandai lah dik main coding2 hakakk x reti hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pandai sangat kak. Rasa nak juling mata ni tengok coding.

      Delete
  2. Pandainya Amira main coding. Akak memang surrender dah 😅 Akak singgah sini dan follow Amira. TQ singgah blog akak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru belajar jugak sis siqah hehe. Kang dah lama surrender jugak hehe

      Delete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.