QUOTE OF THE DAY #1

May 15, 2017


ONLY I CAN CHANGE MY LIFE. NO ONE CAN DO IT FOR ME #1

Assalamualaikum, and good morning. Still morning to me. So today i will starts my day with quote of my life. Tadaaa! actually i am quite boring today. so i decided to create this post. (blahblahblah) "Quote is something just like your princip in life." 

Dalam sarikata bahasa melayu "Hanya aku yang boleh mengubah kehidupan aku. Tiada siapa yang boleh buat untuk aku". 

Based on my expriences, sekarang ni, orang susah pun janganlah "aku susah aku miskin, allah dah takdirkan kehidupan aku macam ni". Apa punca jadi miskin? Sebab tiada usaha. Usaha itulah yang akan mengubah segalanya buruk menjadi baik. Kalau tiada usaha tiada guna. So sentiasalah accepted the fact yang kamu hidup miskin. Walhal kehidupan boleh berubah. Orang tidak cerdik, tiada pendidikan, tak semestinya tak berjaya dalam kehidupan. Tak semestinya depa dah takde life, tak semestinya dah betul-betul miskin and hidup susah. 

Maka, kita kene bangkit, dan berusaha untuk mengubah kehidupan kita. Contohnya macam Aliff Syukri pengusaha produk kecantikan Dherbs yang dahulunya orang yang sederhana. Mula berniaga ketika hidup susah. Berniaga di pasar tani, Shah Alam. Dan tidak pernah berputus asa untuk mengubah kehidupan mereka sekeluarga dan untuk kesenangan anak-anak. Contoh lain, Safie Ilias, masih muda dan berjaya. Dari tiada apa apa, kini mampu memiliki semuanya. sebab apa? Sebab he/she the only one who can change their own lifes. How about we? 


Tapi....
Bila dah berjaya, jangan sampai leka. Bila dah berjaya jangan delete terus kehidupan yang lepas. Apa yang berlaku sebelum berjaya itu, adalah suntikan semangat untuk terus berusaha dan berjaya. Allah swt menjanjikan orang yang berusaha akan berjaya tidak kira apa apa pun agama mereka. Sebab itulah, bangsa cina di Malaysia, ramai yang kaya-raya. Sebab mereka usaha, usaha mencari wang. Ikut lah yang good side, bad side jangan ikut pula. Bangsa cina ni memang sejak azali "money is heaven". Kita tiru usaha depa je tau! 



You Might Also Like

0 comments

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.