HOW SYUKRINA APPRECIATES SOMEONE SPECIAL

May 10, 2017

Assalamualaikum, comeback after a few days not berblogging. So what's up guys? Sorry for not replying any comments. ill find my time to comment okay? Lepas beberapa hari fikir nak buat entry apa. Inilah hasil pemikiranku. Its a random topics. Hope enjoy and give a comment if you like it.

So the entry is a about HOW TO APPRECIATES SOMEONE SPECIAL. Everyone has their own someone special. But for me, everyone is my special one. burrgghhh! So ofcourse you have a different ways to appreciates them, imma right? So this is my ways. okay? Lets start, shall we?

1. Parents

YASSSS, ofcourse we need-need-need and must-must-must appreciates them so much. Ibu bapa adalah orang pertama dalam ranking life kita, yang kita perlu dahulukan dan utamakan. After they worked hard, facing all the hardship to raise their childrens to keep us be a good person good daughter/son. Habis segala wang ringgit dibelanjakan, segala tenaga dihempas pulaskan, segala usaha diusahakan, segala-galanya untuk anak-anak mereka. untuk apa? Untuk memberi anak-anak mereka kehidupan yang lebih baik dan lebih senang. Even they have shortage of funds. Cara nak membalas budi mereka, ada macam macam cara. Cara jugak berlainan ikut pangkat umur. Kalau macam aku, yang lingkungan berumur 6-20 tahun, yang masih belajar. Aku mampu membalas budi mereka dengan kejayaan, sebab takde duit lagi kan. emm. Selain tu, kalau cuti-cuti ni, masak untuk mereka pun dah cukup buat diorang happy, sebab anak anak yang masak. Kurang sikit beban kerja mereka. Lagi-lagi parents yang bekerja. Kemas kemas rumah pun salah satu cara aku. So umi balik kerja pun takde lah serabut tengok rumah bersepah. Umi pun senang hati abah pun gumbire. Semoga umi abah panjang umur dan boleh tengok anak anak berjaya depan mata sampai anak anak bekerja, sempat nak membalas jaga umi abah. Kalau yang dah bekerja, jangan lupa bagi duit dekat ibuayah ye:)
Aku pegang kata-kata ni,

Lebih banyak kita meluangkan masa untuk menjaga ibu bapa kita, lebih banyak wang yang kita berikan untuk kelangsungan hidup ibubapa kita, Allah akan memberi ganjaran rezeki yang lebih luas, rezeki itu bukan sahaja meliputi wang, tetapi meliputi tubuh badan yang sihat, keluarga yang bahagia, anakanak yang soleh dan solehah, dan hidup sentiasa diberkati.

Jangan lokek, kedekut dengan ibu bapa, and jangan sampai bergaduh dengan adik beradik "siapa nak jaga mak ni?". Kalau kerja gaji sikit pun, make sure 10% of your salarys mesti bagi mak ayah. Kalau kita kedekut, sekejap je Allah bagi pinjam rezeki tu. Rezeki tu milik Allah. Lepastu Allah tarik balik. Peringatan untuk aku and kita semua.

2. Siblings

Alhamdullilah, i have one sister and one brother. Ramai lagi best. Yang ada pun alhamdullilah. Dengan perangai masing-masing yang semakin hari semakin melangkah dewasa. Banyak cabaran. Kalau anak tunggal lagi tak best hehehee. Sebab takde orang nak temankan tidur bila takut. Takde siapa nak diborakkan. Takde siapa nak ajak lepak lepak kongsi cerita. Layan movie sama sama. Even we always have arguement and fight each other, tapi bergaduh tu ala biasala gaduh biasa biasa. Esoknya baik semula. Macam mana aku appreciates? Sebab apa aku appreciated sangat? Sebab diorang ada. Sebab diorang teman aku bila aku takut tidur sorang. Sebab diorang ade untuk aku bergaduh and berborak. Alhamdullilah. So the ways im appreciates them, belanja makan! Hahaha kasi perut diorang kenyang pun dah okay haaa. Merasa lah jugak duit aku yang belanja korang takpun tolong masakkan untuk korang bila umi abah takde. Lepastu bagi pinjam duit and barang. Sebabkan kita adik beradik, mesti dahulukan keluarga dulu kan? Kalau adik orang lain pandai, takkan adik kita tak pandai? Tak pandai sangat pun takpelah. At least adelah manfaat nak pakai masa akan datang. So ill teach them. Aku boleh ajar mathematic jer. Subjek lain boleh je ajar, tapi boring. I love maths more. I have no license, so tak boleh lah nak bawak jalan-jalan. Jangan harap!

3. Cikgu

Mungkin pada korang tak penting sangat kan? Tak semua. Certains people lah. But for me, benda ni lah pentingg. Dia macam termasuk dalam ibu bapa jugak. Tapi ibu bapa di sekolah. Based on my expriences lah, masa pmr aku dapat 7A. Mungkin sebab aku dah tak tegur cikgu cikgu masa pmr, sebabtu lah aku tak berjaya masa spm. Salah satu punca lah ni. Lepastu, masa spm aku masuk kelas science stream which is bio, chemist and physic. Mungkin rasa dah pandai sangat, sampai tak tanya cikgu, dengan cikgu langsung tak bercakap, tak faham pun tak tanya cikgu. Sebab tu lah kot tak berjaya masa spm. Kita anggap ni penting. So masa stpm, aku berubah. berubah dengan berborak mesra dengan cikgu-cikgu, puji cikgu ke hehehehe. Sebenarnya diorang tak tahu, aku pendiam orangnya. Nak buat cemana kan? Even dah habis belajar ni pun, aku macam tak selese kalau tak tanya khabar cikgu. Whatapps pun jadilah nak, diorang pun happy. Jangan bagi diorang rasa kecik hati. Kalau ade peluang, pergilah sekolah jumpa cikgu-cikgu or bagi cikgu hadiah ke apa ke. Kalau duit boek sikit, ajak cikgu pergi makan-makan. Cikgu ni pun macam ibuayah jugak, segala penat lelah turun naik tangga, segala berbuih mulut sampai sembur air liur atas muka korang atas meja korang. Berkat tau air liur cikgu!

4. Kawan

okay, aku jenis kawan dengan semua orang. i dont have any specific best friend sebab semua bestfriend. Alhamdullilah ramai hehehe. Sesiapa pun aku kawan, tu lah bestfriends. Sebab aku bukan macam "Oh dia kawan aku, so dia kene berkepit je dengan aku, semua story dia aku je kene tahu, mana aku pergi dia pun kena pergi, dia tak boleh kawan dengan orang lain selain aku" I AM NOT THAT TYPE OF PERSON, NOOO!! and aku bukan jenis jealous bila kawan aku keluar dengan kawan lain. Buat apa kita nak jealous? Dia bukan hak kau, unless youre lesbian or gay hahahaha. And tak selamanya, kau akan bersama kawan kau. Aku baru sedar, bila kita berjaya kita sorang sorang, bila kita gagal pun kita sorang sorang. Apa yang aku buat untuk appreciate kawan aku? Takde lah banyak benda yang aku buat. Just tanya khabar, ajar berborak. Tanya sekrang belajar mana, keje mana or buat apa sekarang. Tunjukkan yang kita still ambil berat, jangan sombong. Mana tahu satu hari nanti kita perlukan mereka. Who knows right?

5. Boyfriend.

i dont have one, can you please find it for me? Bayang-bayang pun tak nampak lagi.


Kalau korang ade boyfriend, and you still tak tahu yang dia jodoh you ke tak. Please please please letak dia bawah sekali. Dia bukan segalanya melainkan menjadi sah. Selagi masih membujang, teruskan membalas jasa kepada mereka mereka yang lebih diberi kepentingan. okay?

SO, if you dont mind, lets share yours. Please pardon my english. Assalamualaikum

You Might Also Like

3 comments

  1. Cara amer appreciate kawan.. I care about them.. Always but sometimes they dont even care. So I stop and move on. Hahahahah

    ReplyDelete
  2. yeah, tapi kadang-kadang kene ambil tahu jugak even dalam hati malas. Kang senang nak mintak tolong, pinjam duit ke hehe.

    ReplyDelete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.