Tutorial: Macam mana nak dapatkan template? (for new blogger)

April 26, 2017

Assalamualaikum Candies, firstly terima kasih sudi-sudi baca blog ni and please jangan tergelak dengan nama blog ni sebab aku pun rasa geli. actually, dah start berblogger since form 1. Masa tu bukannya serious mana pun nak berblogger ni. Yela bebedak yedok? so bila mula balik nak buat blog, everything has changed. Aku blur. Taktahu macam mana nak edit. Apa nak kene buat. Kat mana nak kene letak html. Berhari-hari jugak cuba nak edit blog, sampai rasa dah putus asa. sebab dulu cara edit blog lain, sekarang lain.

So, aku memang dah nawaitu nak share macam mana nak buat template. sebab aku start mengedit pun dengan template dulu. yang lain, kemudian. Kepada yang membaca, mungkin selepas anda membaca entry aku yang tak seberapa ni, kot-kot lah dah pasang niat nak cuba cuba jinak jinak buat blog. who knows right? so apa lagi. LETS GET STARTED!

1. FIRSTLY, nak senangkan korang yang newers ni, aku cadangkan guna je web template yang aku pakai, so aku amik dari TEKAN SINI KALAU NAK TAHU! . Bila korang dah bukak, korang pilih pilih lah mana yang berkenan di hati, mana mana yang dah tersangkut di mata, mana mana yang dah buat korang jatuh hati. ok?

TADAAA! Ni pilihan hati aku, sekali tengok terus jatuh cinta beb. dah rasa cinta pandang pertama. blog nampak cute bila warna pink gitewww...
 2. Bila dah pilih-pilih, dah jumpa. so apa lagi? DOWNLOADLAH. lepas dah download dia akan keluar dekat bar bawah (macam gambar kat atas ni). Tekan. Then bukak file SWEETCANDY yang dah download tu.
Tekan yang ada nama template tu ye anak-anak..

Then dia akan keluar macam ni, so tekan yang ade XML DOCUMENT
3. Lepas dah tekan XML DOCUMENT. bukan tekan je tau. Tekan right mouse then pilih extract file

okay, baik tak aku. siap tunjukkan lagi.

4. bila sudah tekan and sudah terpampang depan mata hangpa semua. hangpa tekan DESKTOP. KENAPA? KENAPA? KENAPA KENE TEKAN DESKTOP? KENAPA BUKAN FOLDER LAIN? okay, sebabnya, aku nak senangkan koranglah. dia terus HUPLOD ke DESKTOP. so korang takyah susah susah cari. kang tersesat susah pulak. 


5. okay, lepastu check dekat desktop korang kalau tak percaya, tengok ado ke takdo menate tu. kalau ada, senyum sikit. 

6. Panjang lagi nak siap. okay lepastu bukak blog korang. THEME > TEKAN BACKUP/RESTORE.

LEPASTU CHOOSE FILE YANG DEKAT DESKTOP TU AND HUPLOAD!

tadaaa! menjadi tak? menjadi tak? kalau jadi, lepasni boleh ajar orang lain pulak. Please thumbs up if you guys like it :) bye


You Might Also Like

2 comments

  1. Laaa tak sangka simple template pun ada yg dah siap edit macam ni, hehehe. Thank you info sis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. caranya pun lebih senang tak macam dulu kene copy html semua. ni memang cara senang untuk org baru berbelog hehe

      Delete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.