Assalamualaikum and selamat malam Candies, malam yang dingin, menaip dalam gelap dan tak tengok keyboard langsung. sumpah teror duh! Menaip tanpa tengok keyboard. sumpahh no typo langsung hahahaha. malam ni nak share pasal FAVICON YANG LAWA LAWA! http://matcuoi.com 
Ni belog adik aku. aku yang editkan. singgah singgah lah. cantik tak? haha


Sebelum Favicon 






Selepas favicon
Bentuk cupcake tu lah namanya favicon anak anakkk 


Favicon adalahh bentuk menate sebelahh url blog anda. Selepas edit, terus jadi lawa kan? suka tak? Menarik kan? Cara nak tukar favicon ni senang je, Tak pening pening kepala. Pejam mata terus siap.

Ni cara paling senang untuk orang baru macam kita kita ni.

Step 1: DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENTS> klik “edit” pada tepi widget favicon seperti dalam gambar dibawah;




Step 2: Apabila klik edit html akan kuar pop out seperti di gambar di bawah. Klik “Choose File” dan browse favicon dari laptop/notebook/computer/desktop yang dah korang ada simpan. Selepas siap masukkan gambar, sila klik “Save”


THEN SAVE!


Step 3: Kemudian klik “Preview” untuk lihat hasilnya. Berpuas hati boleh klik “Save” pada Page Elements.
Selamat mencuba “Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot“.

p/s: tapi dah preview tapi tak keluar keluar jugak favicon tu, jangan marah. dia bukan sebab awak buat tak menjadi. Dia amik masa lama sikit nak keluar. Memula buat pun macam bengang jugak sebab tak jadi. then ade blogger cakap, dia amik masa lama sikit. Nasib terus keluar. Semalam je pun tunggu// http://matcuoi.com



tapi, mana nak dapatkan favicon ni ek?



                              


DONE! SELAMAT MENCUBA http://matcuoi.com