Tutorial: Macam mana nak buat favicon yang lawa?

April 28, 2017


Assalamualaikum and selamat malam Candies, malam yang dingin, menaip dalam gelap dan tak tengok keyboard langsung. sumpah teror duh! Menaip tanpa tengok keyboard. sumpahh no typo langsung hahahaha. malam ni nak share pasal FAVICON YANG LAWA LAWA! http://matcuoi.com 
Ni belog adik aku. aku yang editkan. singgah singgah lah. cantik tak? haha


Sebelum Favicon 






Selepas favicon
Bentuk cupcake tu lah namanya favicon anak anakkk 


Favicon adalahh bentuk menate sebelahh url blog anda. Selepas edit, terus jadi lawa kan? suka tak? Menarik kan? Cara nak tukar favicon ni senang je, Tak pening pening kepala. Pejam mata terus siap.

Ni cara paling senang untuk orang baru macam kita kita ni.

Step 1: DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENTS> klik “edit” pada tepi widget favicon seperti dalam gambar dibawah;




Step 2: Apabila klik edit html akan kuar pop out seperti di gambar di bawah. Klik “Choose File” dan browse favicon dari laptop/notebook/computer/desktop yang dah korang ada simpan. Selepas siap masukkan gambar, sila klik “Save”


THEN SAVE!


Step 3: Kemudian klik “Preview” untuk lihat hasilnya. Berpuas hati boleh klik “Save” pada Page Elements.
Selamat mencuba “Tutorial Cara Tukar Favicon Blogspot“.

p/s: tapi dah preview tapi tak keluar keluar jugak favicon tu, jangan marah. dia bukan sebab awak buat tak menjadi. Dia amik masa lama sikit nak keluar. Memula buat pun macam bengang jugak sebab tak jadi. then ade blogger cakap, dia amik masa lama sikit. Nasib terus keluar. Semalam je pun tunggu// http://matcuoi.com



tapi, mana nak dapatkan favicon ni ek?



                              


DONE! SELAMAT MENCUBA http://matcuoi.com 

You Might Also Like

5 comments

  1. Bagus tutorialnya mudah faham

    ReplyDelete
  2. Cecomel je. Kite punya ribbon ribbon hehe.. Entah keluar ke tak? Keluar tak ribbon biru purple? Hee 😁

    ReplyDelete
  3. Sis, saya ambil favicon yang pelangi tu ye XD Shoooo cute laaaa hahaha.. Jadi pulak tu.. Thanks sis for this tuto muahh! Jemput jenguk blog saya untuk tengok favicon baru haha

    www.cuteparasite.blogspot.my

    ReplyDelete

Assalamualaikum semua yang sudi baca entry ni. Sila tinggalkan comment. Insyallah comment anda akan dilayan.

Terima kasih datang sini.